感恩祭”要你”問答

下載檔案

你會如何邀請堂區或學校青年,參與感恩祭呢?他們對感恩祭有什麼印象和認知? 你怎樣回應他們有關感恩祭的種種問題呢?以下的一段導師與青年對答,可能會給予你 一點啟發。

青年:乜叫係「彌撒」?點解要我去「彌撒」,好悶… …

導師:「彌撒」原文係 MISSA,意思係“被派遣”。唔係我要你去彌撒,而 係耶穌基督在彌撒中派遣你,要你好好地生活。

青年:生活??乜都係假,最緊要好玩。

導師:「玩」唔係唔好,最緊要玩得精采、活得開心。好好地生活,就玩得開心啦。 耶穌就係藉著主日彌撒,派遣你去好像佢一樣咁生活,活出豐盛的生命, 你開心之餘,亦能使你家人、朋友開心,有益自己、又有利他人和社會。

青年:我覺得跟耶穌生活,唔係好好玩。玩到「釘在十字架上」?玩得激佐D 

導師:每一個人都想開開心心咁生活,但人 軟弱、人與人之間 問題、社會環境 唔完善,有時真係使我覺得一切都唔好玩,甚至會玩死我添。唔好話耶穌激,你 何妨唔係有你自己十字架要揹?問題係,你想去逃避?還是你好好咁去擔起佢?

青年:我身邊 家人、朋友、社會俾我 十字架咁重,憑我?點擔得起?

導師:「彌撒」就係耶穌派你去擔起這十字架,不過佢會教你點去擔,幫你去擔… … 我知道有好多事困擾你,但只要你願意去明白、肯去學去做,一切都會解決   。

青年:不過,有許多事,我跟本睇唔通,又做唔到,點解決呢?

導師:「彌撒」本身係基督與我們的「愛宴」,這並非一般的餐宴,而是我們從中可 獲得基督的生命、是一個充滿智慧同力量 生命,讓你睇真 D,幫你做好 D。

青年:我唔係好覺得耶穌俾過我乜嘢生命智慧和能量喎!!

導師:當我們聆聽讀經時,就是領受基督生命之言。聖經的訊息、基督的教導能指 引你的生活、能開啟你的心、能轉化你 思想,使你有生活的智慧。當你領 受聖體時,你更領受基督生命之糧,你會有力量去跨越、去承擔、去關心、 去建設、去愛、去活… …

 

青年:咁樣,「彌撒」就係我們力量嗎??

導師:「彌撒」另一個名係「感恩祭」,可知佢不單只係一個愛宴,它又係一個祭 獻,係基督二千年前加爾瓦略山的十字架祭獻,今日通過聖體聖事臨現我們 中。

青年:哈,耶穌借聖體聖事,還魂?佢番來啦… …

導師:真的,耶穌今日真實臨在聖體聖血當中,佢真係穿越時空,今日藉聖事,活 在我們中間,與我 同住同行。他更邀請我 每主日去領受,參與佢十字架 祭獻。

青年:又話佢來拯救我,賜予乜嘢生命?點解而家又話要我地參與佢祭獻呢?

導師:「感恩祭」係救恩 時刻,又係贖罪之祭。佢為我們的軟弱和過犯,釘在十 字架,以死亡戰勝痛苦和軟弱,又以復活帶來我們永恆的生命。所以,今日 我 領受聖體聖事後,也要好似佢一樣做十字架的祭獻;我們相信領受聖 體聖血,基督就與我 合而為一。我 不單唔再怕擔起十字架,反而能在一 切困境中,克服軟弱、擺脫罪惡,跨越生命障礙,充盈生活力量。

青年:唔怪得,你成日話 “彌撒係一切力量、泉源、生活高峰啦!”

導師:面對生活咁多十字架,我們每星期真的好需要基督聖言和聖體的力量,領我 們去活。不過,我的生活,不免有起有落、有喜有悲,開心就在彌撒中 感恩,謝主,讚頌;失敗就在彌撒中,如同祭品般,在基督內向天主奉獻, 讓天主聖神來補足一下,聖化一下,將一切軟弱和不足變為天主悅納的祭獻。

青年:係啦!我都沒想過彌撒本身有咁多好處,我可以為好多事去感謝主、讚美主, 又可以聽下天主向我講話,向耶穌祈求賜予生命力量。講起來,都幾「正」。可 能,我而家清楚一點彌撒精神後,要用新的態度,來參予「感恩祭」,才能逐步 體會個中奧秒。希望能使我一切都有新 轉變、突破啦。

導師:唔好睇少天主聖神的化工,佢藉著教會呼求、神父的祝聖,都能把餅酒變 成基督的體血;聖神也可以把你轉化過來,開啟你的思想、聖化你的生命, 使你在「感恩祭」中,時常咁 HIGH,有一個與主同行同住「高峰」經驗。

青年:睇吓到時點~~

導師:係呀! 你好好去享受「彌撒」生命之宴,體味「彌撒」生活之祭,更要 活出耶穌派遣你作傳教使命,跨越你的十字架,與基督同行,度福音生 活,愛自己、愛別人、愛世界,玩得開心、活得精采。唔去彌撒,冇聖言同 聖事 滋養,我 好快會「謝」;有了耶穌,有了彌撒,身心都會靚 D 正 D。